Pàgines

dilluns, 30 de desembre del 2013

Conceptualització de la naturalesa de l’aprenentatge de Benjamin bloom

Benjamin Bloom va fer una classificació del marc teòric à Objectius del procés d’aprenentatge
Això vol dir que després de realizar un procés d’aprenentatge, l’estudiant ha d’haver adquirit noves habilitats i coneixements
Benjamin Bloom
Es van identificar 3 dominis d’activitats cognitives que posteriorment s’anomenarien habilitats cognitives. Tot i així son tres:
- Domini cognitiu
- Domini afectiu
- Domini psicomotor: aquest últim va ser tractat a les classificacions posteriors a la del 1956

 Taxonomia de Benjamin Bloom (1956)

Va clasificar la taula en una sèrie de substantius: coneixemnt, comprensió, aplicació, anàlisi, síntesi i avaluació




 Taxonomia revisada de Bloom (2000)

Lorin Anderson i David R. Krathwohl uns antics alumnes de Bloom van revisar la taxonomía del seu mestre.
Aspectes que van modificar
-          De substantius a verbs: per significar millos les accions corresponents a cada esglaó
-          La seqüència de les diferents categories
-          Crear=síntesi i se l’hi dona un criteri més ampli
-          Resultat de la revisió: recordar, comprendre, aplicar, analitzar, avaluar  i crear

Taxonomia de Bloom per a l’era digital (2008)


Andrew va revisar la taxonomía ja revisada al 2000 per tal d’aplicar-la amb les noves realitats de l’era digital. En ella va cambiar cada categoría amb verbs  i eines del món digital que possibiliten habilitats per recordar, comprendre, aplicar, analitzar, avaluar i crear.

Aquí os deixo la classificació d'aquesta última taxonomia :

http://www.eduteka.org/imgbd/23/23-11/CuadroBloom2008_2.jpg

Les 4 metàfores

L'altre dia a GTIC vam estudiar la conpectualització de l'ordinador segons Charles Crook, el qual va extreure 4 metàfores que indiquen diferents papers que juga l'ordinador. A continuació us explico les 4 metàfores i les activitats fetes a classe per tal d'entendre millor el que vol dir cada una.

1                     Metàfora tutorial: l’ordinador com a tutor
Consisteix en el model tradicional d’ensenyament-aprenentatge (unidireccional) on l’ordinador tutoritza el porcés d’aprenentatge.
L’interés del tutorial es trova en la capacitat que té l’ordinador de crear la mateixa relació que docent-alumne à Docent incia tema, alumne respon, docent avalua.
En aquest programes es té present per una banda la individualització del procés d’aprenentatge  i la formulació de preguntes de l’alumne. Per altre banda la presentació d’informació per tal  ajudar a que  l’alumne  avanci.
Pel que fa a la individualització no és fácil que un programa detecti els erros comesos o bé les necessitats concretes que requereix l’alumne. Aquestes decisions les ha de prendre el alumne per aquets motiu a les escoles es solen utilizar l’ordinador com a tutor en programes d’exercicis i activitats.

Aquí us deixo un exemple de l'ordinador com a tutor: un vídeo tutorial de com es crea un blog


Part pràctica
Vam ficar-nos en una pàgina per fer exercicis que l'ordinador anava corregint.


2                    Metàfora de la construcció: L’ordinador com alumne
Està centrada en l’alumneà ell controla la màquina.
L’alumne construeix idees a partir de les seves activitat exploratòria en un ambient d’aprenentatge per descoberta seguin un procés reflexiu i actiu. actiu ( ell mateix es fa preguntes i busca respostes)
El llenguatge de programa Logo i objecte gràfic anomenat tortuga seria un exemple de micromon on el nen pot desenvolupar estratègies de resolución
S’ha arribat a la conclusió que la millor opció d’aprenentatge es de forma autónoma però realment cap dels dos extrems es bo. La solución seria que el procés d’aprenentatge de l’alumne sigui per descoberta però guiat per el mestre i que aquest fes preguntes reflexives per ajudar a l’alumne.

Part pràctica
Vam conèixer en primera persona el funcionament del Scratch on havíem de dibuixar diferents figures geomètriques amb l'animal.

http://farm9.staticflickr.com/8001/7654258690_fbc103ce4e_o.jpg


3        La metàfora del laboratori: L’ordinador com a simulador
És l’evolució de l’ordinador com a tutor alhora que també es permet l’aprenentatge per descoberta però de forma més acotada perquè l’usuari pot manipular diveros paramètres però no pot crear-hi nous.  El grau de llibertat és més limitat que amb Logo
Un exemple de simulador seria La Doctora Xinxeta que tracta el creixement d’una planta.
Les simulacions fomenten la reflexió d’un entorn però el problema el trobem quan els alumnes simplifiquen aquests programes a sistemes reals.

Part pràctica
Vam simular el creixement d'una planta i buscar raons per realitzar aquesta activitat a la nostra futura classe. 



4          La metàfora de la caixa d’eines: L’ordinador com a eina
L’ordinador és una eina habitual en la nostre vida diària. Està situat entre nosaltres i la realitat perquè ens proporciona una visió del que passa i a la vegada ens proporciona moltes eines.
No substitueix la experiència directa però si la complementa podriem dir que és cim un amplificador de la experiència. Com per exemple sabem dibuixar però amb l’ordinador podem fer gràfics més concrets i amb una millor presentació.
A més, si el sabem utilitzar correctament pot alliberar-nos de les tasques més rutinàries i fa que ens centrem en els aspectes més reflexius, constructius i creatius.

Part pràctica
Pensar eines que utilitzem diariament i no fa tant no existien. Per exemple el word, el drive, el paint..


Jordi Vivancos diu que veure l’ordinador com a una eina ens limita i no podem arribar a veure les grans possibilitats que ens ofereix. Perquè realment una eina s’utilitza per realitzar una acció que manualment requereix esforç físic i no només és això sino que té gran valor cognitiu i s’ha d’aprofitar


dijous, 26 de desembre del 2013

Treball del bon comunicador

Aquest treball consistia a elegir a un comunicador entre un grup format com a màxim de sis persones. En ell havíem de fer un seguiment per totes les vies de comunicació que utilitza i finalment determinar si creiem que es o no un bon comunicador, argumentar el perquè d'aquella opinió i explicar els aspectes que creiem que podria millorar i aquells altres en els que destaca.

El nostre grup va escollir a Jordi Èvole un periodista que treballa en el programa Salvados. Per a parlar de tot això vam crear un blog en el que trobareu els diferents medis per els que es comunica, vídeos i imatges i finalment el decàleg del que creiem nosaltres què es un bon comunicador comparat amb ell i està el resultat.

Jordi Èvole, lliçó inaugural.
Facultat de Comunicació


Si voleu saber més sobre aquest treball aquí teniu el link del blog:
http://www.seguimajordievole.blogspot.com.es/

Prezi

Prezi és un programa que serveix per a fer presentacions però a diferència del Power Point, aquest inclou molt poc text i requereix que les imatges parlin per si soles.

Imatge seleccionada de la pàgina flickr.com

 Per a que tinguem un primer contacte amb aquest programa vam haver de realitzar una activitat de GTIC en la que creessim un Prezi que parlés de la família. El resultat va ser aquest:



Us interessa aquest programa? Doncs bé he estat buscant i he trobat un pdf en el que explica tot sobre aquest Prezi. Aquí us deixo el link:

http://www.cucvirtual.ac.cr/file.php/1/Manual_Prezi.pdf


Treball de territori

Aquest treball consistia en exposar un tema d'alguna vivència teva conjuntament amb algun company de la classe que també l'hagi viscuda. En el meu cas la meva parella era l'Ivan Romero i vam parlar sobre Carumanda una ONG de l'escola Sagrada Familia, a la que tots dos vam pertànyer. Aquesta presentació tenia la finalitat d'explicar el que hem sentit nosaltres no pas explicar la teoria ja que es podia trobar per internet.

La exposició la vam distribuir en diferents apartats:
- Per què hem seleccionat aquest tema?
En aquest apartat comunicavem els motius que ens unien a aquesta ONG

- Què és Carumanda?
Explicàvem breument en que consistia aquesta ONG, on ajuda, els seus projectes...

- Què hem fet nosaltres?
Parlàvem dels projectes en els que hem participat com per exemple; les beques per als nens que no s'ho poden permetre, la xocolatada, recol·lecta de llibres, d'aliments...

- Què ens ha aportat aquesta ONG a nosaltres?
En aquest apartat explicàvem els valors que creiem que hem obtingut amb aquesta vivència

- Per què us la presentem?
Aquest era l'últim apartat en el que preteníem convèncer a la classe a col·laborar amb nosaltres.



Aspectes millorables
- Vam tenir una sèrie de problemes a l'hora d'exposar a causa dels nervis que hauriem hagut de controlar millor.
- Van haver-hi errors lingüístics com per exemple ús de col·loquialismes i castellanismes
- Vam errar al utilitzar imatges de google quan realment hauríem d'haver utilitzat la pàgina flickr.com

Per aquesta presentació vam utilitzar el programa Prezi. Aquí us mostro el nostre Prezi:


Si el tema de la nostre exposició us ha deixat amb curiositat i voleu saber més sobre Carumanda aquí us deixo el link de la pàgina oficial d'aquesta ONG i un video patrocinadors creats a la meva escola de Gavà

http://www.ongcarumanda.org/

Video





Recitem un poema

Una de les activitats per a realitzar a l'assignatura de COED era buscar un poema que ens cridés l'atenció i el recitèssim davant la classe. En el meu cas vaig elegir el poema " Cançó del matí encalmat" de Salvador Espriu.
Aquest poema forma part del llibre El caminant i el mur, escrit l'any 1954. Aquest llibre està organitzat en tres seccions, Aquesta poesia pertany a la segona, on es presenten poemes tematitzats en espais temporals, com son l'alba, el matí, el migdia...

Vaig voler saber més de la vida d'aquest autor per a comprendre més les seves poesies ja que incideix molt en el tema de la mort en molts dels seus poemes. El fet que els seus pares el nombressin com el seu germà difunt, va crear-li un trauma des de ben petit, per això el tema de la mort s'ha mantingut com a tema principal dels seus poemes. Aquest poema el va escriure en una etapa de la seva vida en la qual predominaven sentiments de frustació i nostàlgia.

Després d'haver conegut millor la vida de l'autor volia interpretar el contingut i conèixer el significat de cada vers del poema escollit. En ell, Salvador Espriu fa una metàfora del camí de la vida on ens explica que el final és la mort i un cop hi arribes no hi ha sortida. Però ell no sent por per marxar, perquè descansarà i es retrobarà amb els seus èssers estimats ja difunts.

Perquè vaig escollir-lo? 

Va cridar-me molt l'atenció la manera en que parlava de la mort i el fet de no tenir-li por, perquè realment les persones desconeixem els després de la mort perquè deixarem el món en el que hem viscut la nostra vida, els èssers estimats... Però Salvador Espriu l'enfoca d'una altra manera ens la defineix com la porta a tranquilitat, a la pau, a la serenor i reetrobament de èssers estimats.


Aquí us deixo el poema per a que el llegiu tots aquells interessats:

El sol ha anat daurant
el llarg somni de l’aigua.
Aquests ulls tan cansats
del qui arriba a la calma
han mirat, han comprès,
oblidaven.
 Lluny, enllà de la mar,
se’n va anar la meva barca.
De terra endins, un cant
amb l’aire l’acompanya:
“Et perdràs pel camí
que no té mai tornada.”
Sota la llum clement
del matí, a la casa
dels morts del meu vell nom,
dic avui: “Sóc encara.”
M’adormiré demà
sense por ni recança.
I besarà l’or nou
la serenor del marbre.
Solitari, en la pau
del jardí dels cinc arbres,
he collit ja el meu temps,
la rara rosa blanca.
Cridat, ara entraré
en les fosques estances.

Cançó del matí encalmat 
Salvador Espriu


Per finalitzar us deixo uns links per si voleu saber més de la vida de Salvador Espriu, d'aquesta pàgina he tret la informació explicada anteriorment.


Imatge seleccionada de la pàgina flickr.com


dissabte, 14 de desembre del 2013

wikispaces

Què és un wikispaces?

WikiSpaces és un lloc per hostatjar gratuïtament wikis. Els usuaris poden crear les seves pròpies wikis fàcilment. Els wikis gratuïts estan finançats a través de la inserció de discrets anuncis de text.



Jo juntament amb la meva companya Marina Vilaret vam decidir crear un wikispace explicant una història del nostre viatge a Brasil. En aquesta comentem com és el pais, quants diners ens hem gastat, on hem dormit i finalment que és el que més ens ha agradat. Aquí us deixo el link per si us interessa veure'l:

http://viatgeperbrasil.wikispaces.com/space.template.viatgemperbrasil


https://farm9.staticflickr.com/8268/9021148446_bcc7f68e0e_o.jpg


divendres, 13 de desembre del 2013

Word

Avui a GTIC, hem treballat diverses maneres de citar al Word i finalment hem treballat alguns dels trucs que es poden utilitzar.
Podem trobar tres maneres de citar en el Word:

1.       És important citar l'autor i l'any.
Per tant, hem de col·locar el cursor després de la paraula que volem citar. Tot seguit, anem a referència i on ens diu afegir cita, posem agregar cita, després editar, escrivim noms i cognoms, agreguem i acceptem. A partir d'aquí, escriurem el títol i l'any.
Per afegir més coses anirem a mostrar "todos los campos bibliográficos". Seguidament, anirem a referències bibliografia, escrivim "trabajos citados" i canviem el títol per referències.

2.       Si ja hem citat l'autor en la frase, llavors anem a referències, afegir cita i un cop ens cita el titol, autor i any, premem sobre la fletxa de la cita i l'editem. Finalment, posem suprimir al títol i l'autor.

3.       Afegim una frase del llibre i la posem entre cometes. Tot seguit, anem a referencies, insertar cita i premem la fletxa, l'editem, esborrem el títol i afegim el número de pàgina.

Per altra banda, hem après com citar una web. Per tant, com sabem si és una font fiable, es farà mirant els seus crèdits i coneixent-la . Si és un autor corporatiu, s'ha de citar el dia que les hem llegit. Seguidament, anirem a referències i afegir cita. Finalment, premem acceptar i ja la tenim citada. 

Per últim com he dit al principi, hem après trucs del Word. Tot seguit en citaré alguns:

Per a canviar la lletra, estil... canviarem només una paraula i després anirem sobre de l'estil, premem amb el botó dret i posem actualitzar.

Control + inicio (per anar a dalt de tot de la pàgina).

Control + fin (per anar al final de la pàgina).

Control + enter (salt de pàgina).

Afegir portada (pàgina i el número al centre, ja que així queda concordat davant i darrera).

Per a citar amb números, anirem a referències, estil i posem ISO 690-Referència numèrica. 
També, podem utilitzar l'estil APA 5ª edició o APA Sisena edició.

Control + fletxes dreta o esquera, serveix per saltar de paraules.

Control + fletxes amunt o avall, serveix per saltar de paràgrafs.

Aquesta classe m’ha sigut de molta utilitat perquè he après moltes coses que desconeixia sobre el Word tot i que és un programa que utilitzo fa molt de temps. D’aquesta manera he pogut aprofundir més i facilitar la meva tasca pràctica.




dissabte, 7 de desembre del 2013

Conferència de les pissarres digitals

Durant aquesta setmana reflexiva es va dur a terme una conferència gràcies a la col•laboració de Jordi Bigas i Marta Palet, dos mestres d’educació infantil i primària de l’escola Mare de Déu de la Mercé i van parlar-nos sobre les pissarres digitals. Fa un any aquests dos mestres van començar a utilitzar a les seves classes els Ipads, una eina amb la que els nens poden aprendre molt i també jugar. 

Tots dos van crear “educaplay.com” que és una pàgina web molt útil i dinàmica i serveix com a eina gratuïta en català per a què els mestres puguin crear materials. En la conferència van ensenyar-nos diferents jocs que feien servir amb les pissarres digitals a les seves aules. 

 En la meva opinió crec que és bo per als infants aprendre noves maneres de conèixer i cercar informació però sense sobrepassar els límits ja que també cal mantenir les eines i materials tradicionals.